طب سنتی

خواص شیرین بیان برای معده و 8 مزیت مهم + عوارض جانبی

خواص شیرین بیان برای معده

خواص شیرین بیان برای معده سابقه طولانی در طب سنتی شرقی و غربی دارد. یک گیاه بومی خاورمیانه و بخش هایی از اروپا و آسیا میباشد. و به طور کلی برای حفظ سلامت بدن در برابر بیماری های مختلف مفید است. با این حال، مصرف بیش از حد می تواند منجر به عوارض جانبی شدید شود.

 

شیرین بیان چیست؟ و خواص آن بر معده

ریشه شیرین می تواند 30 تا 50 برابر شیرین تر از شکر باشد، می توانیم بفهمیم که چرا اجداد ما برای تبدیل آن به آب نبات استفاده میکردند. در طب سنتی چین، ریشه ضدالتهابی شیرین بیان قرن ها برای بسیاری از کاربردهایی که امروزه علم تایید میکند استفاده میشد. که از جمله می توان به بهبود سرفه و سرماخوردگی، مشکلات گوارشی، و مشکلات زنانه اشاره کرد.

یک نکته جالب در مورد خواص شیرین بیان برای معده در طب چینی این است، که از آن به عنوان یک “داروی راهنما” استفاده میشود. و ریشه شیرین بیان به همراه گیاهان و داروهای دیگر مورد مصرف قرار میگیرند. تا اثرات آنها را افزایش دهد و گیاهان دیگر را به جایی که بیشترین سود را دارند هدایت کند. در سال 2013 توسط دانشگاه تیانجین طب سنتی چینی مورد بررسی قرار گرفت. این هدف باستانی باعث شد که این گیاه به عنوان پرمصرف ترین گیاه دارویی در طب چینی باشد.

 

خواص شیرین بیان برای سلامت و تقویت معده

شیرین بیان هزاران سال است که در طب سنتی چینی، گیاهی و آیورودا (هند) استفاده می شود. حاوی بسیاری از اجزای مقید و سالم میباشد، که از جمله خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی، ضد ویروسی، ضدسرطانی، محافظ کبد و محافظ عصبی (جلوگیری از مرگ سلول‌ های عصبی) هستند. به نظر می رسد شیرین بیان اثرات ضد افسردگی نیز دارد و می تواند برای تسکین درد مفید باشد.

 

1. خواص شیرین بیان برای زخم معده

برخی از تولید کنندگان محصولات بهداشتی گیاهی به خواص ریشه شیرین بیان برای تقویت معده، سوزش سر دل، زخم معده، درمان اگزما، برونشیت، یبوست و بهبود اختلالات قاعدگی اعتقاد دارند. و تصور می شود که بیشتر فواید ریشه شیرین بیان به دلیل فعال ترین ماده آن یعنی گلیسیریزین باشد.

گلیسیریزین، ترکیب فعال اصلی در شیرین بیان، با تداخل در سیگنال دهی گیرنده وابسته به غشاء، پاسخ های پیش التهابی را کاهش می دهد. با این حال، شواهد علمی زیادی برای تأیید این ادعاها وجود ندارد.

در این مقاله به برخی از خواص مهم شیرین بیان برای معده و سلامت کلی بدن، عوارض و اقدامات احتیاطی می پردازیم.

خواص شیرین بیان برای زخم معده

 

2. درمان سرطان

یک مطالعه آمریکایی بیان می کند که شیرین بیان از آسیب DNA محافظت میکند. پلی فنول های موجود در ریشه نیز باعث مرگ سلول های سرطانی می شوند.

برخی تحقیقات نشان میدهد که شیرین بیان به حفظ کیفیت زندگی بیماران بهتر از شیمی درمانی کمک میکند.

گلیسیریزین موجود در شیرین بیان باعث مرگ سلول های سرطانی در سرطان پروستات می شود. مطالعات از خواص درمانی آن در برابر سرطان پروستات نشان می دهد.

 

3. محافظت از سلامت مغز

اسید گلیسیریزیک موجود در شیرین بیان به درمان التهاب عصبی و اختلالات شناختی کمک می کند. همچنین مهارت های ذهنی را ارتقاء میدهد، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است.

ترکیب دیگری در شیرین بیان به نام لیکوئیریتیژنین دارای خواص ضد التهابی است. در نتیجه به درمان التهاب عصبی مرتبط با آلزایمر کمک میکند.

برخی منابع بیان می کنند که شیرین بیان به درمان افسردگی نیز کمک می نماید. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.

 

4. سلامت پوست را بهبود میبخشد

از خواص شیرین بیان برای معده به ضد عفونی کنندگی، ضد التهابی و آرام بخشی می توان اشاره کرد. که به علاوه به درمان بیماری های مختلف پوستی مانند قرمزی و التهاب نیز کمک میکند. همچنین می تواند پوست شما را روشن کند.

با ترکیب پودر زردچوبه و خاک فولر با چای شیرین بیان ماسک صورت تهیه کنید. روی صورت خود بمالید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس صورت را با آب معمولی بشویید. برای حفظ رطوبت پوست می توانید چند قطره روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن بادام به آن اضافه کنید.

خواص شیرین بیان برای پوست

طبق شواهد، مصرف منظم شیرین بیان به محو شدگی لکه های تیره کمک میکند.

مصرف چای شیرین شیرین به بهبود تعدادی از اختلالات پوستی کمک مینماید. که  شامل اگزما، پسوریازیس، خشکی پوست و بثورات پوستی باشد.

گنجاندن چای شیرین بیان در رژیم از پوست در برابر اشعه های مضر UV محافظت میکند. از شیرین بیان به عنوان لوسیون ضد آفتاب برای محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی و برنزه شدن استفاده میشود. برای درمان آسیب های ناشی از نور خورشید، باید ترکیبی از خیار خرد در چای شیرین بیان تهیه و بر روی پوست مالید.

 

5. درمان دیابت

در مطالعات موش صحرایی مشخص شد که مولکول های موجود در شیرین بیان دارای خواص ضد دیابتی هستند.

جالب تر اینکه موش‌های دیابتی که عصاره شیرین بیان دریافت کردند، کاهش سطح قند خون خود را تجربه کردند. چند ماده موجود در شیرین بیان، یعنی گلابرین و آمورفروتین، مسئول این مزیت در نظر گرفته شدند.  بنابراین، این گیاه می تواند برای کنترل قند خون مفید باشد.

 

6. خواص شیرین بیان بر کاهش وزن

یک مطالعه نشان میدهد که مصرف 3.5 گرم شیرین بیان در روز می تواند چربی بدن را تا 4 درصد کاهش دهد. همچنین حاوی فیبر است که به احساس سیری و کاهش اشتها کمک میکند.

تحقیقات اولیه بیان میدارد که شیرین بیان می تواند توده چربی بدن را کاهش دهد. و اثرات مطلوبی بر ضخامت چربی بدن دارد.

مطالعات نشان میدهند که فلاونوئید در شیرین بیان می تواند چربی کل بدن و چربی احشایی را در افراد دارای اضافه وزن کاهش دهد. به کاهش سطح چربی و کلسترول بدن کمک میکند.

بیشتر بخوانید: خواص زیره سیاه برای لاغری و کاهش وزن

شیرین بیان برای لاغری

 

7. خواص شیرین بیان در حفظ سلامت کبد و معده

خواص ضد التهابی شیرین بیان به محافظت از کبد و معده در برابر آسیب ناشی از الکل کمک میکند. همچنین آنتی اکسیدانی های موجود در دفاع از سلامت کبد نقش موثری ایفا میکند.

مطالعات نشان میدهند که چگونه ریشه شیرین بیان می تواند بیماری کبد چرب غیر الکلی را درمان کند. با این حال، مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است. همچنین اثرات درمانی بر سایر بیماری های کبدی مانند زردی دارد.

 

8. ضد التهاب قوی

اثرات ضد التهابی شیرین برای درمان التهاب روده و تقویت سلامت دستگاه گوارش موثر است. گلیسیریزین موجود نیز با کاهش تولید گونه های فعال اکسیژن، التهاب بافت را مهار می کند.

بر اساس آزمایشات بر روی موشها، شیرین بیان می تواند در برابر التهاب مزمن و شرایط مرتبط مانند آرتریت محافظت کند. همچنین اعتقاد بر این است که شیرین بیان مانند کورتیکواستروئیدهای طبیعی بدن (ترکیباتی که التهاب را کاهش می دهد) عمل می کند. با این حال، برای درک این مکانیسم خاص شیرین بیان به تحقیقات بیشتری نیاز است.

 

9. خواص شیرین بیان برای بهبود عملکرد گوارش

شیرین بیان به درمان مشکلاتی مانند رفلاکس اسید معده کمک کند. به ویژه می تواند در مورد DGL یا شیرین بیان دگلیسیرریزه شده (شکلی از ریشه شیرین بیان) صادق باشد. DGL برای افزایش تولید مخاط است و پوشش معده را از اسید اضافی محافظت میکند. DGL همچنین به کاهش حالت تهوع و زخم معده کمک میکند.

از دیگر خواص شیرین بیان برای درمان سوزش سر دل و رفلاکس اسید معده مرتبط با GERD (بیماری رفلاکس معده به مری) و رفع سایر علائم آن مانند استفراغ است.

شیرین بیان به پاکسازی ضایعات معده کمک میکند و یک عامل ضد التهابی است. همچنین به بهبود پوشش معده سرعت می بخشد. با وجود اسید گلیسیریزیک در شیرین بیان تعادل را در روده باز می گرداند. این اسید رشد باکتری هلیکوباکتر پیلوری را سرکوب می کند، که می تواند باعث مشکلات مختلفی در هضم شود.

 

آیا شیرین بیان عوارض جانبی دارد؟

مصرف زیاد شیرین بیان برای مدت طولانی در برخی افراد عوارض نامطلوب ایجاد میکند. که شامل بیماری های قلبی، هیپوکالمی، مشکلات کلیوی، مشکلات جنسی در مردان و فشار خون بالا در کودکان باشد.

بروز مشکلات قلبی

شیرین بیان سطح فشار خون را افزایش میدهد. که می تواند بیماری های قلبی را تشدید کند. کسانی که سابقه نارسایی احتقانی قلب دارند باید از شیرین بیان اجتناب کنند.

می تواند باعث هیپوکالمی شود

مصرف بیش از حد شیرین بیان باعث کاهش بیش از حد پتاسیم در بدن میشود. که منجر به هیپوکالمی میگردد. بنابراین اگر سطح پتاسیم پایینی دارید، از مصرف شیرین بیان اجتناب کنید.

میتواند باعث ناراحتی کلیه شود

در برخی موارد، افراد مبتلا به فشار خون بالا با مصرف شیرین بیان نارسایی کلیه را تجربه کردند.

 

روش های مصرف شیرین بیان

  1. ژل یا کرم: روی نواحی آسیب دیده روی پوست خود بمالید. می توانید ریشه را پودر و با آب مخلوط کنید و خمیری تهیه نمایید.
  2. پودر: به درمان مشکلات پوستی مانند آکنه کمک میکند. لیکیریتین، یک ترکیب روشن کننده پوست در شیرین بیان، پوست را روشن میکند.
  3. تنتور: می توانید 3 تا 4 قطره از آب آن را مصرف کنید.
  4. چای: شیرین بیان را در آب جوش قرار دهید و بگذارید تا 10 دقیقه بجوشد. می توانید قبل از رفتن به رختخواب یک فنجان میل نمایید. همچنین با برگ های خشک شیرین بیان چای درست کنید.
  5. عصاره مایع: رایج ترین شکل مصرف ریشه شیرین بیان است. به درمان بیماری آدیسون (نوعی دیابت ناشی از کمبود هورمونی) و لوپوس (یک بیماری التهابی ناشی از حمله سیستم ایمنی به بافت‌های بدن) کمک کند. با این حال، از آنجایی که تحقیقات در این جنبه ها محدود است، قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید