طب سنتی

کبد چرب چیست و تشخیص و درمان کبد چرب در طب سنتی

تقسیم سازی کبد

امروزه کبد چرب به یک بیماری فراگیر تبدیل شده است و عدم رعایت نکات تغذیه ای و سبک زندگی ناسالم به تشدید این بیماری دامن می زند. برخلاف تصور عموم که علت کبد چرب را بسیار پیچیده می دانند، در صورتی که فقط با رعایت نکات ساده تغذیه ای می توان از بروز آن پیشگیری کرد.

کبد چرب چیست؟

ایجاد لایه های چربی در بخش بیرونی و سطحی کبد را کبد چرب می گویند. که در تعریف طب سنتی این اتفاق طی سالها به صورت لایه به لایه به وجود می آید. در تعریفی دیگر می توان اینگونه بیان کرد، که صفرای کبد در اثر نوشیدن آب سرد به لایه های سطحی می رسد و با تکرار این اتفاق طی سالها منجر به رسوب صفرا در سطح کبد می شود. که این رسوب صفرا همان کبد چرب نام دارد.

اولین و مهم ترین عامل ایجاد کبد چرب، نوشیدن آب سرد است. متاسفانه در این مورد اطلاعات کافی وجود ندارد و یا کمتر پرداخته می شود. به خاطر عدم اطلاع رسانی درست، اکثریت از بیماری خود بی خبر هستند. و برای درمان کبد چرب اقدامات لازم صورت نمی گیرد، که با پیشرفت آن سلامت شخص و افراد جامعه به خطر می افتد.

سبک زندگی و عادات تغذیه ای ناسالم از عوامل مهم بروز بیماری کبد چرب است. که فعالیت بدنی پایین، مصرف غذاهای پرچرب، فشار خون، چاقی و… از علل رایج این بیماری به شمار می روند.

وجود کمی چربی در کبد برای هر انسانی طبیعی است، ولی افزایش آن خطرساز می شود و می تواند سلامت را تهدید کند. با این حال جای امیدواری دارد، چرا که این بیماری به راحتی از طریق طب سنتی قابل درمان است.

بهترین راهکار درمانی رعایت نکات تغذیه ای است که در ادامه به آن ها پرداخته می شود. و البته در موارد شدید باید به یک پزشک طب سنتی متخصص مراجعه شود.

نوشیدن آب سرد بعد از فعالیت های شدید ورزشی و یا با شکم خالی کار بسیار خطرناکی است، که می تواند منجر به کبد چرب شود.

بیماری کبد چرب

تقسیم بندی کبد چرب

کبد از متشکل از سه لوبول یا بخش کلی است، که شامل لوبول چپ، لوبول راست و لوبول میانی می شود. در صورت پری لوبول اول، کبد چرب از نوع گرید 1، پری لوبول دوم گرید و پری هر سه لوبول، نارسایی کامل کبدی است. که در این صورت باید پیوند کبدی صورت گیرد.

انواع کبد چرب

دو دسته کلی برای کبد چرب وجود دارد، که به نوع کبد چرب سرد و غیر الکی، و کبد چرب گرم یا الکی تعریف می شود. در نوع سرد به خاطر مصرف آب یخ، بستنی ایجاد می شود، که علت آن توضیح داده شد. نوع گرم هم در اثر مصرف مشروبات الکی است.

نکته مهم: کبد چرب یک دوره نهفته دارد که می تواند تا چندین سال بدون علائم باشد، بنابراین برای افرادی که تصور می کنند دچار آن نمی شوند باید بسیار مراقب باشند. تا به یکباره با مشکل کبدی مواجه نشوند.

علت ایجاد کبد چرب

به طور کلی علت ایجاد بیماری های کبد غلبه گرمی و یا سردی در بدن است. که بیشترین میزان خطر از افزایش سردی است. و دلایل آن شامل عدم جویدن کامل غذا (تولید خلط سرد)، نوشیدن آب سرد بین غذا، عدم پوشش مناسب کبد می شود.

بهترین راهکار جهت کنترل سردی در بدن، ترک مصرف خوراک گس و ترش مزه ها می باشد.

تمامی اعمال داخلی بدن مدیون کبد هستند، و طب سنتی کبد را مخزن چهار قوه می داند. که عبارتند از قوه جاذبه، قوه ماسکه، قوه هاضمه و قوه دافعه، و هر یک تعاریف مربوطه را دارند. با برهم خوردن نظم کبد، فعالیت تمام بخش های بدن تحت تاثیر قرار می گیرند.

درمان کبد چرب

دو روش کلی برای درمان کبد چرب وجود دارد، نخست درست خوردن و به میزان کافی جویدن غذا است. و دوم پرهیز از خوردن آب یخ و بستنی که در بالا اشاره داشتیم.

برای درمان کبد چرب سرد باید حرارت کبد که در اثر تغذیه نامناسب پایین است، تنظیم گردد. و چربی ها از طریق مصرف ترشیجات همچون سرکه سیب (رقیق)، آبغوره (مصلح: نمک دریا)، آبلیمو (مصلح: عسل)، آب زرشک (مصلح: نمک دریا) و… دفع گردد. این ترشیجات باید به همراه مصلح مصرف شود، تا موجب سردی مغز و معده نشوند.

درمان کبد چرب با خاکشیر

درمان کبد چرب با خاکشیر می تواند بسیار موثر باشد. روزانه یک الی دو قاشق غذاخوری جوشانده خاکشیر ناشتا میل شود. در این صورت عارضه های کبد چرب از بین رفته و سلامت کبد باز می گردد. در کنار استفاده از این داروی ارزشمند حتما رعایت های تغذیه از جمله پرهیز مصرف آب سرد در دستور کار قرار گیرد.

شربت سرکه انگبین

سرکه انگبین از شربت های کاملا ایرانی است که در گذشته مورد توجه بوده و برای پیشگیری و درمان بیماری های کبدی از جمله کبد چرب موثر است. ترکیب این شربت شفابخش از سرکه سیب و عسل و نعنا بدست می آید، به راحتی می توانید تهیه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید